Opšta pitanja

Opšta pitanja

Da bi ste postali korisnik Exe Net-a morate se priključiti na našu mrežu. Za to postoje dve mogućnosti:

 • putem wireless (bežične) infrastrukture i
 • putem Ethernet LAN (kablovske) infrastrukture
 • Preko Dial Up-a, 042 Internet SMIN Podržano: 56k, ISDN, ISDN 128k

Svi korisnici Exe Net usluga pristupaju Internetu putem javnih dinamičkih ili statičkih IP adresa.

Trenutno aktuelni cenovnik možete pregledati ovde. Cene su prikazane u dinarima sa PDV-om.

Internet tarifiramo na dva načina:

 • istovremeno po količini prenetih podataka i vremenu trajanja paketa (Home Internet, Pre Paid, Business Internet, Post Paid Home i Post Paid Business paketi)
 • samo po vremenu trajanja paketa (Home Flat, Turbo Home Flat, Pro Flat i Business Flat paketi)

Internet pakete možete uplatiti u prostorijama Exe Net-a koje se nalaze u ulici Cara Dušana 85 u periodu od 08:00 do 19:00 časova radnim danom i od 09:00 do 15:00 časova subotom. 

Takođe, internet paket možete uplatiti i putem uplatnice. Ukoliko uplatnicu skenirate ili slikate i pošaljete na mail podrska@exe-net.net ili office@exe-net.net, ili nam uplatnicu prosledite faksom na broj 018/285-770, uplaćeni paket će Vam odmah biti evidentiran. U suprotnom mora da prođe jedan dan kako bi dobili izvod od banke o Vašoj uplati. Samim tim uplaćeni paket Vam puštamo nakon dobijene potvrde o uplati.

Potpuno ste slobodni da prilikom svake uplate odaberete paket koji želite.

Nalog ostaje i čeka Vašu sledeću uplatu. Nalozi koji su neaktivni duže od 6 meseci biće obrisani.

Pomoću Web browser-a (Internet Explorer, Mozilla Firefox, …) koji koristite posetite stranicu “korisnički sevis”. U sledećem prozoru unesite Vaše korisničko ime i staru lozinku i pristupićete stranici sa statistikama vezanim za Vaš nalog. Kliknite na link Promena lozinke. Popunite odgovarajuća polja i pritisnite dugme Promeni lozinku.

Naravno. Za razliku od većine domaćih provajdera provera vremena, protoka i menjanje lozinke mogući su čak i ako niste ulogovani preko naših pristupnih tačaka. Morate samo voditi računa o tome da iz prvog puta ispravno unesete Vaše korisničko ime i lozinku. Ukoliko ste neispravno uneli neki od ova dva parametra, svaki dalji pokušaj unosa istih može biti uzaludan (čak i ako ih ispravno unosite) dok ne restartujete Vaš browser.

Morate postaviti novu lozinku i u prozoru koji se otvara prilikom pokretanja ikone za konekciju na Exe Net mrežu, kao i u Vaš e-mail klijent. Verovatno je u oba slučaja ostala zapamćena stara lozinka a sa njom više nije moguće uspostaviti pristup Internetu odnosno mail serveru.

Ukoliko niste potpisali ugovor odnosno još uvek koristite test nalog, korisničko ime možete besplatno promeniti pri potpisivanju ugovora. Ako ste već potpisali ugovor promena korisničkog imena je moguća, s’tim što ista košta 450 dinara.

Promenu korisničkog imena možete izvršiti u našim prostorijama koje se nalaze u poslovnoj zgradi Exe Neta u ulici Cara Dušana 85 na prizemlju. Potrebno je da sa Vama ponesete ugovor koji ste potpisali kao i Vašu ličnu kartu.

Nazovite tehničku podršku. Napominjemo da sprovodimo određene provere pre davanja nove lozinke.

Takođe, možete lično doći u prostorije Exe Net-a kako bi ste dobili novu lozinku. Isključivo na zahtev vlasnika naloga ili osobe sa nekim identifikacionim dokumentom vlasnika naloga biće izvršeno davanje nove lozinke od strane Exe Net-a.

 • Proverite da li ste se u potpunosti pridržavali našeg uputstva za pravilno podešavanje konekcije.
 • Proverite da li ste pravilno ukucali Korisničko ime (User name) i Lozinku (Password). Proverite da greškom niste uneli razmak pre ili posle korisničkog imena ili lozinke. Takođe, obratite pažnju na to koja tastatura Vam je uključena (English, Serbian) dok unosite ove parametre.
 • Moguće je da ste potrošili download odnosno upload protok. Nazovite tehničku podršku kako bi Vam deo preostalog protoka sa download-a preraspodelili na upload ili obrnuto.
 • Pozivanjem tehničke podrške proverite da li je istekao paket koji ste kupili. Ako se ispostavi da je Vaš paket istekao potrebno je da uplatite novi paket. Nakon toga pokušajte ponovno konektovanje.
 • Pozivanjem tehničke podrške proverite da li je uvedena MAC autentifikacija radi zaštite Vašeg naloga
 • Moguće je da Vam je nalog zaključan usled nedozvoljenog ponašanja u sistemu (ometanje drugih korisnika, spam-ovanje)
 • Moguće je da postoje trenutne smetnje u etru ili da deo mreže kome pripadate trenutno nije funkcionalan.

Ako umesto konekcije dobijete poruku o grešci, tu poruku treba zapisati i pročitati tehničkoj podršci.

identifikacionim dokumentom vlasnika naloga biće izvršeno davanje nove lozinke od strane Exe Net-a.

 • Nemate instalirane sve potrebne protokole. Ovo važi i u slučajevima kada se jave poruke ‘No protocol configured’ i ‘Could not negotiate a compatible set of network protocols…’
 • Idite na Start/ Control Panel/ Network Connections/ desni klik na ikonu ispod LAN or High Speed Internet/ Properties. U kartici General treba da postoji sledeće: Client For Microsoft Networks, File and Printer Sharing for Microsoft Networks, QoS Packet Scheduler i Internet Protocol (TCP/IP). Ako nedostaje neka od navedenih mrežnih komponenti, Vaš skup protokola nije potpun
 • Ukoliko imate nalog i kod drugog provajdera morate proveriti da li su sva podešavanja za TCP/IP parametre pravilno definisana (najčešće ostane neki parametar koji se odnosi na servere drugog provajdera).
 • U web browser-u otkucajte 74.125.39.103 Ukoliko na ovaj način uspešno otvorite Google stranicu znači da su pogrešno definisani parametri DNS servera.
 • Ako su adrese DNS servera u redu ili je odabrano Obtain DNS server address automatically, proverite da li ste konfigurisali proxy server. Exe Net ne koristi proxy server i ne treba ga uključivati. Dakle potrebno je uraditi sledeće:

  Internet Explorer:

  Tools/ Internet Options/ Connections/ U box-u Dial-up and Virtual Private Network Settings odaberite Exe Net/ Settings…/ odštiklirajte Use a proxy server for this connection/ OK

  Tools/ Internet Options/ Connections/ U box-u Dial-up and Virtual Private Network Settings odaberite Exe Net/ LAN Settings…/ odštiklirajte Use a proxy server for your LAN/ OK

  Mozilla Firefox:

  Tools/ Options…/ General/ Connection Settings/ odabrati Direct connection to the Internet/ OK

 • Takođe problem može biti i ako je Internet Explorer podešen da traži stranicu prvo u memoriji računara pa tek onda na Internetu. U tom slučaju ako je prethodna poseta toj stranici bila neuspešna Internet Explorer će obično prijavljivati grešku prilikom novog pokušaja učitavanja stranice. Potrebno je uraditi sledeće:

  Tools/ Internet Options/ General/ Settings/ odabrati Every visit to the page/ OK/ OK

Ako želite da Vam se u Internet Explorer-u pri svakom povezivanju na Internet prvo pojavi stranica Exe Net-a, treba da na stranici https://www.exe-net.net, u delu Korisni linkovi, kliknete na link Postavite Exe Net za homepage. Zatim je potrebno da odaberete opciju Use this as your only home page i pritisnete dugme Yes.

U slučaju da koristite Mozilla Firefox pretraživač potrebno je da kliknete na Tools/ Options… / General/ te u polje Location(s) unesete https://www.exe-net.net.

Ako ste otvorili Post-Paid nalog prekoračenje kupljenog protoka se naplaćuje po postojećem tarifnom sistemu.

Brzi način da saznate da li postoje problemi u funkcionisanju Exe Net mreže je da posetite stranicu stanje mreže.

Navigacija

KORISNI SAVETI

Upotrebu Interneta, nažalost, prati i njegova zloupotreba.

Morate voditi računa o zaštiti računara jer se možete susresti sa virusima, crvima, trojancima ili tempiranim bombama. Svi ovi programi imaju štetno dejstvo a do Vas mogu doći putem e-maila u sklopu fajla pridodatog poruci ili download-om sa nekog nepouzdanog web sajta.

Posledice mogu biti veoma ozbiljne, kao što su pad Vašeg operativnog sistema, trajni gubitak podataka, kao i krađa Vaše lozinke za pristup Internetu što prouzrokuje krađu Vašeg Internet vremena odnosno protoka.

Da biste sprečili da postanete žrtva jedne ovakve situacije, savetujemo Vam sledeće:

 • Obavezno promenite Vašu lozinku pri prvom konektovanju na Internet.
 • Čuvajte Vašu lozinku kao tajnu.
 • Obavezno koristite Antivirusni program za zaštitu i redovno ga ažurirajte.
 • Obavezno koristite neku od firewall aplikacija