Fiber to the home (FTTH) - Optika do vašeg stana / kuće!

Opšta pitanja

Opšta pitanja

Da bi ste postali korisnik Exe Net-a morate se priključiti na našu mrežu. Za to postoje dve mogućnosti:

 • putem Optičko Kablovske infrastrukture i
 • putem wireless (bežične) infrastrukture

Svi korisnici Exe Net usluga pristupaju Internetu putem javnih dinamičkih ili statičkih IP adresa.

Trenutno aktuelni cenovnik možete pregledati ovde. Cene su prikazane u dinarima sa PDV-om.

Račun možete uplatiti bez provizije u prostorijama Exe Net-a koje se nalaze u ulici Cara Dušana 85 u periodu od 08:00 do 21:00 časova radnim danom i od 09:00 do 17:00 časova subotom.  Nedeljom ne radimo.

Takođe, račun možete uplatiti i putem uplatnice na bilo kom uplatnom mestu (banka, pošta…). Ukoliko uplatnicu skenirate ili slikate i pošaljete na mail office@exe-net.net, ili nam uplatnicu prosledite faksom na broj 018/285-770, nalog ćemo Vam omogućiti ukoliko Vam je bio suspendovan zbog ne plaćanja računa na vreme, a Vašu uplatu ćemo priknjižiti kada je budemo imali na izvodu. Obično sledećeg radnog dana, ukoliko ste uplatu izvršili pre 17h. Ukoliko ste uplatu izvršili posle 17h, može proći i 2 radna dana dok se uplata ne pojavi na izvodu.

Zbog malog opsega frekvencija koje koriste WiFi ruteri može doći do pojave interferencije između njih (mešanja WiFi signala), naročito ako se na malom prostoru nalazi veći broj rutera. To je najčešći slučaj u stambenim zgradama sa više stanova. Kod korisnika se može manifestovati u vidu neravnomernog, slabijeg protoka interneta, povremenim, pa čak i potpunim prekidom WiFi veze.

Podešavanjem WiFi kanala rutera (frekvence na kojem će ruter raditi) smetnje se mogu ublažiti ili potpuno otkloniti. Na ruterima je moguće promeniti kanal kojim se emituje signal. Potrebno je odabrati najnezagušeniji kanal.

Preporuke:
– Idealna pozicija za WiFi ruter je u centralnom delu prostora koji je predviđen da bude pokriven WiFi signalom. Ukoliko je stambeni prostor na više nivoa i ukoliko jedan uređaj ne može da obezbedi kvalitetan signal u celom objektu, najbolje je dodati još jedan ruter. Bilo bi poželjno da svaki nivo (sprat) ima zaseban ruter.

– Korišćenje Rutera i uređaja koji podržavaju 5 GHz (802.11a standard) jer je frekventni opseg veći, a i smetnje su manje na tim frekvencama. Takođe je dobro jer kroz 5 GHz može proći veća količina podataka nego kroz 2,4 GHz.

– Instalacija programa WiFi Analyzer na LapTopu, Tabletu ili Mobilom telefonu. Nakon pokretanja aplikacije, skeniraće Vam sve rutere u blizini, te ćete tako uočiti koji je kanal najnezagušeniji i promenom tog kanala na Vašem ruteru, ruter će raditi mnogo stabilnije.

Peta generacija mobilnih mreža je nova tehnologija, razvijana od 2008. godine i nema nikakve veze sa tzv. 5G Wi-Fi mrežom. 5G Wi-Fi je skraćenica od Wi-Fi mreže, koja radi na 5 GHz frekvenciji i stabilnija je i veće propusne moći i istovremeno sa manje smetnji od ranije češće upotrebljavane 2.4 GHz Wi-Fi mreže.

S druge strane, 5G je i peta generacija mobilnog interneta, koja donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost, kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi nova 5G mobilna mreža su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim usluga, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Pomoću Web browser-a (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome…) koji koristite posetite stranicu “korisnički sevis”. U sledećem prozoru unesite Vaše korisničko ime i staru lozinku i pristupićete stranici sa statistikama vezanim za Vaš nalog.

Ukoliko želite promenite lozinku, kliknite na link i pratite dalja uputstva.

Morate postaviti novo izabranu lozinku i u prozoru koji se otvara prilikom pokretanja ikone za konekciju na Exe Net mrežu, kao i u Vaš e-mail klijent. Ukoliko korisite ruter, potrebno je pristupiti ruteru putem njegove lokalne IP adrese i u polju za PPPoE konekciju, upisati novo izabranu lozinku, a nakon toga potvrditi nova podešavanja u ruteru klikom na dugme Save ili Apply.

IP adrese rutera mogu biti: 192.168.0.1, 192.168.1.1 ili u nekim slučajevima 192.168.100.1

Naknadna promena korisničkog imena nakon postpisanog ugovora, nije moguća. Tako da je potrebno pažljivo odabrati korisničko ime prilikom kreiranja naloga.

Pozovite tehničku podršku. Napominjemo da sprovodimo određene provere pre davanja nove lozinke.

Takođe, možete lično doći u prostorije Exe Net-a kako bi ste dobili novu lozinku. Isključivo na zahtev vlasnika naloga i nekim odgovarajućim identifikacionim dokumentom vlasnika naloga, biće izvršeno davanje nove lozinke od strane Exe Net-a.

 • Proverite da li ste se u potpunosti pridržavali našeg uputstva za pravilno podešavanje konekcije.
 • Proverite da li ste pravilno ukucali Korisničko ime (User name) i Lozinku (Password). Proverite da greškom niste uneli razmak pre ili posle korisničkog imena ili lozinke. Takođe, obratite pažnju na to koja tastatura Vam je uključena (English, Serbian) dok unosite ove parametre.
 • Pozivanjem tehničke podrške proverite da li ste izmirili račun. Ako se ispostavi da je Vaš nalog onemogućen zbog neplaćenog računa, potrebno je izvršiti uplatu.
 • Pozivanjem tehničke podrške proverite da li je postavljena MAC autentifikacija radi zaštite Vašeg naloga
 • Moguće je da Vam je nalog zaključan usled nedozvoljenog ponašanja u sistemu (ometanje drugih korisnika, spam-ovanje)
 • Moguće je da postoje trenutne smetnje u etru ili da deo mreže kome pripadate trenutno nije funkcionalan.

Ako umesto konekcije dobijete poruku o grešci, tu poruku treba zapisati i pročitati tehničkoj podršci.

Brzi način da saznate da li postoje problemi u funkcionisanju Exe Net mreže je da posetite stranicu stanje mreže.

Navigacija

KORISNI SAVETI

Upotrebu Interneta, nažalost, prati i njegova zloupotreba.

Morate voditi računa o zaštiti računara jer se možete susresti sa virusima, crvima, trojancima ili tempiranim bombama. Svi ovi programi imaju štetno dejstvo a do Vas mogu doći putem e-maila u sklopu fajla pridodatog poruci ili download-om sa nekog nepouzdanog web sajta.

Posledice mogu biti veoma ozbiljne, kao što su pad Vašeg operativnog sistema, trajni gubitak podataka, kao i krađa Vaše lozinke za pristup Internetu što prouzrokuje krađu Vašeg Internet vremena odnosno protoka.

Da biste sprečili da postanete žrtva jedne ovakve situacije, savetujemo Vam sledeće:

 • Obavezno promenite Vašu lozinku pri prvom konektovanju na Internet.
 • Čuvajte Vašu lozinku kao tajnu.
 • Obavezno koristite Antivirusni program za zaštitu i redovno ga ažurirajte.
 • Obavezno koristite neku od firewall aplikacija