Fiber to the home (FTTH) - Optika do vašeg stana / kuće!

MAC Adresa

MAC ADRESA

MAC adresa je u prenosnom značenju JMBG mrežne kartice, odnosno Vaše wireless kartice ili access point-a. Dakle, MAC adresa je jedinstveni broj i ne postoje dve iste MAC adrese bez obzira da li se radi o mrežnoj kartici, wireless kartici ili access point-u.

Ako zahtevate, naša tehnička podrška će za Vaš nalog uključiti dozvolu pristupa našem serveru samo sa unapred definisane MAC adrese. Na ovaj način imate dodatni nivo zaštite naloga. Pored Korisničkog imena (Username-a) i Lozinke (Password-a) tu je sada i MAC adresa sa koje je korišćenje Vašeg naloga jedino moguće.

Naravno, osim ako niste zahtevali da Vam se uključi opcija MAC autentikacije.

 

MAC adresu možete pronaći na samoj wireless kartici ili sa donje strane access point-a. Ona je predstavljena kombinacijom od 12 brojeva i/ili slova.

Ako wireless kartica nije na pristupačnom mestu, njenu MAC adresu možete pronaći tako što se prvo konektujete na Exe Net mrežu. Zatim uradite desni klik na ikonu wireless kartice koja se nalazi u donjem desnom uglu ekrana pored satnog indikatora. Odaberite opciju “Status”, zatim “Support”, pa opciju “Details”. “Physical Address” predstavlja MAC adresu vaše wireless kartice.

 

Navigacija

KORISNI SAVETI

Upotrebu Interneta, nažalost, prati i njegova zloupotreba.

Morate voditi računa o zaštiti računara jer se možete susresti sa virusima, crvima, trojancima ili tempiranim bombama. Svi ovi programi imaju štetno dejstvo a do Vas mogu doći putem e-maila u sklopu fajla pridodatog poruci ili download-om sa nekog nepouzdanog web sajta.

Posledice mogu biti veoma ozbiljne, kao što su pad Vašeg operativnog sistema, trajni gubitak podataka, kao i krađa Vaše lozinke za pristup Internetu što prouzrokuje krađu Vašeg Internet vremena odnosno protoka.

Da biste sprečili da postanete žrtva jedne ovakve situacije, savetujemo Vam sledeće:

  • Obavezno promenite Vašu lozinku pri prvom konektovanju na Internet.
  • Čuvajte Vašu lozinku kao tajnu.
  • Obavezno koristite Antivirusni program za zaštitu i redovno ga ažurirajte.
  • Obavezno koristite neku od firewall aplikacija